بازار مسکن راکد، هزینه ساخت بالا
صنعت ساختمان یکی از حوزههای پیچیده و چالشبرانگیز است که با مشکلات مختلفی از نوسانات قیمت مصالح گرفته تا کمبود و نبود برخی اقلام تا فرار سرمایه در سالهای گذشته از این حوزه و کاهش تولید مسکن...
صنعت ساختمان یکی از حوزههای پیچیده و چالشبرانگیز است که با مشکلات مختلفی از نوسانات قیمت مصالح گرفته تا کمبود و نبود برخی اقلام تا فرار سرمایه در سالهای گذشته از این حوزه و کاهش تولید مسکن دستوپنجه نرم میکند.
این روزها اما دغدغههای اساسی فعالان حوزه ساختمان، مسئله تأمین مصالح است. نوسانات اقتصادی و افزایش هزینههای تولید باعث شده تا بسیاری از فعالان صنعت ساختمان در تأمین مواد اولیه دچار مشکل شوند. بحث مجوزها و بروکراسی اداری نیز یکی دیگر از مشکلات رایج در زمینهٔ ساختوساز است و بسیاری از پروژهها به دلیل روند طولانی اخذ مجوزها با تأخیر مواجه و همین امر باعث افزایش هزینههای اجرایی میشود.
نعمتالله ظریف در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه ناترازی انرژی و قطعی برق واحدهای تولید مصالح ساختمانی طی دو و سه روز در هفته باعث شده تولید برای آنها صرفه و توجیه اقتصادی نداشته باشد، اظهار کرد: کارخانههای تولید سیمان به دلیل تعطیلی ناشی از ناترازی انرژی، تولید کمتر داشتند و قیمتها افزایش یافت. در این میان واسطهها و دلالان جولان داده و باعث شدند بتن متری یک میلیون تومان گران شود. گرانی سیمان بر محصولاتی که با پایه سیمان تولید میشود، تأثیر گذاشت.
وی با اشاره به اینکه از سال گذشته با افزایش قیمتها، در بازارهای موازی مثل طلا و ارز شاهد افزایش قیمتها بودیم اما قیمت مسکن افزایش نیافت، گفت: این در حالی است که مسکن کالایی استراتژیک است و برای ۳۵ درصد افراد جامعه که فاقد مسکن هستند، افزایش قیمتها در موضوع خانهدار شدن و نشدن آنها تأثیرگذار است.
ظریف گفت: آنهایی که در حوزه صنعت ساختمان هنوز باقیماندهاند، برای تأمین هزینه ساخت، واحدهای خود را پیشفروش کرده و متعهد به قرارداد باید باشند و مجبورند به کار خود ادامه دهند لذا در این شرایط متضرر میشوند. اما اکنون برای کسانی که سرمایهدارند، بهترین فرصت برای کار در حوزه مسکن است زیرا پروژههای ساختمانسازی به کمترین حد خود رسیده و نیروی کار بهوفور هست، آنها میتوانند ساختمان بسازند و با رونق این حوزه واحدهای ساختهشدهشان را به نحو احسن به جامعه هدف بفروشند.
افزایش هزینهها، مهمترین چالش پیش روی صنعت ساختمان
وی با اشاره به اینکه صنعت ساختمان با چالشهای متعددی روبروست که افزایش هزینهها در این حوزه از مهمترین چالشهاست، گفت: انبوهسازان در حوزه نهضت ملی مسکن سه سال قبل با دریافت ۲۰۰ میلیون تومان در پنج قسط ۴۰ میلیون تومانی شروع به ساختوساز کردند و قرار بود ۴۰۰ میلیون تومان هم وام داده شود آن زمان میلگرد کیلویی ۲۰ هزار تومان بود اما حالا متوسط قیمت میلگرد ۴۰ هزار تومان شده و شاهد افزایش قیمت اقلام مختلف مصالح موردنیاز ساختمان هستیم، هزینههای حملونقل سه برابر شده بهطوریکه یک جرثقیل سال ۱۴۰۱ روزانه پنج میلیون تومان میگرفته الآن همان کار را در ازای دریافت ۱۵ میلیون تومان انجام میدهد، اما قیمت مسکن بهتناسب افزایش هزینهها و … افزایش نیافته است.
ظریف با بیان اینکه شاید پنج درصد هزینههای مربوط به ساخت مسکن وابسته به خارج است و نباید بالا رفتن نرخ ارز تأثیری در بازار داشته باشد اما همانقدر که ارز بالا میرود قیمت اجناس هم افزایش مییابد ولی وقتی ارز پایین میآید با آن سرعت، قیمت مصالحی که بالا رفته پایین نمیآید، تصریح کرد: در این شرایط قیمت آنچه توسط انبوهسازان ساخته میشود از توان مالی جامعه هدف دهک ۶ تا ۱۰ و کارمندانی که ۳۰ میلیون حقوق ماهیانه دارند بیشتر است، ازاینرو بازار مسکن راکد است.
این عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان استان خراسان رضوی با بیان اینکه متغیرهای زیادی روی قیمت مسکن تأثیر میگذارد، گفت: در هفتههای گذشته تنها با زمزمههای مربوط به مذاکرات و … بازار با تغییراتی مواجه شد. درواقع وقتی دلار بالا و پایین میرود، فروشنده نمیفروشد، به این دلیل که شاید گران شود و شرایط بهتری برای فروش ایجاد شود و خریدار و مصرفکننده نمیخرد تا ارزانتر بخرد لذا مردم سرگردان و برای تبدیل سرمایهشان به احسن بلاتکلیف هستند.
ظریف اعلام کرد: در شرایط فعلی ساختوساز کم انجام میشود و بازار خریدوفروش مسکن هم راکد است. اگر نیاز جمعیت مشهد سالانه ۴۰ میلیون مترمربع ساخت مسکن باشد الآن ۲۰ میلیون متر ساخته میشود، اما همچنان رونقی در بازار نیست.
وی با اشاره به اینکه انجمن انبوهسازان در استان ۴۸۰ عضو فعال دارای پروانه صلاحیت اشتغال انبوهسازی از وزارت راه و شهرسازی دارتد، گفت: اکنون اعضای انجمن پروژه ۳۲۰۰ واحدی در شهرک مهرگان و حدود ۲۵ هزار واحد در گلبهار و تعدادی واحد هم در شهرستانها در حال ساخت دارند.
ظریف اظهار کرد: انبوهسازان در پروژههای نهضت ملی مسکن در صورت تأمین مالی میتوانند بهسرعت مسیر ساختوساز واحدهای مسکونی را پیش ببرند. سهم متقاضی و سهم پیمانکار در قالب تسهیلات اگر داده شود، کار سرعت مییابد.
وی افزود: در حوزه مسکن دغدغههای بسیاری وجود دارد. تغییر نرخ دستمزد و قیمت مصالح از مهمترین دغدغههاست. تا پنج سال قبل سالی یکبار هزینه دستمزد مقاطعهکاران بخش مسکن اعم از گچ کار و سنگکار و اسکلتبند و … افزایش پیدا میکرد اما در یکی دو سال اخیر با توجه به شیب تورم سالانه دو بار افزایش قیمت دستمزد را داشتیم.
راهحل چیست؟
عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان استان خراسان رضوی با بیان اینکه دولت در حوزه حمایت از ساخت مسکن دولتی باید زمینه پرداخت تسهیلات را فراهم کند، اظهار کرد: در استان خراسان بین ۵۰ تا ۶۵ درصد قیمت تمامشده مسکن، مربوط به هزینه زمین است لذا دولت باید برای رفع چالشهای پیش روی حوزه مسکن نسبت به تأمین زمین اقدام کند.
وی تأکید کرد: کمبود زمین در استان نداریم و ادارات دولتی زمینهای خوبی در محدوده شهرها دارند که اگر در اختیار انبوهسازان قرار داده شود میتوان بخش بزرگی از مشکل مسکن جامعه را برطرف کرد.
ظریف ادامه داد: باید درزمینهٔ ارائه تسهیلات هم برنامهریزی صورت گیرد تا تسهیلات ارائهشده ۷۰ درصد هزینه ساخت مسکن را در بربگیرد تا از آورده جامعه هدف – دهک ۶ تا ۱۰- کم شود. دهکهای پایینتر هم باید دولت از آنها بهطور ویژه درزمینهٔ مسکن با سیاستهای تشویقی و حمایتی حمایت کند. در این شرایط بانکها برای ارائه تسهیلات همراهی نمیکنند و مبالغ پرداختی آنها ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه ساخت مسکن را آنهم درزمینهای دولتی که هزینهای برای ساخت ندارد و قیمت آن صفر است، در برنمیگیرد. علاوه براین باید نرخ تسهیلات کم و مبلغ آن و دوره بازپرداخت زیاد شود تا در بخش مسکن گرهگشا باشد.
ظریف خاطرنشان کرد: روانسازی امور میتواند درزمینهٔ بهبود وضعیت صنعت ساختمان مؤثر باشد. در این میان باید به بخش خصوصی فعال در حوزه صنعت ساختمان بها داده شود. بیمه تأمین اجتماعی باید برای فعالان این حوزه و پیمانکاران ساختمان سنگاندازی نکند و با کاهش مشکلات سیستم اداری که پیش روی فعالان حوزه مسکن است میتوان زمینه رونق ساختوساز را فراهم کرد.
انتهای پیام
بدون نظر! اولین نفر باشید