محقق دانههای روغنی مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران مطرح کرد تغذیه، کنترل آفات و تناوب زراعی؛ سه کلید موفقیت کشت کلزا
بصیر صمدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به روند کشت و رشد کلزا در استان تهران گفت: کشت کلزا در استان تهران از ۱۵ شهریور در مناطق سرد استان آغاز میشود و تا اوایل آبان ماه در مناطق گرم ادامه دارد. در...
بصیر صمدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به روند کشت و رشد کلزا در استان تهران گفت: کشت کلزا در استان تهران از ۱۵ شهریور در مناطق سرد استان آغاز میشود و تا اوایل آبان ماه در مناطق گرم ادامه دارد. در سال زراعی جاری حدود ۱۶۰۰ هکتار از مزارع استان به کشت کلزا اختصاص یافته که بخش عمده آن در شهرستانهای ورامین، ری با ۳۸۸ هکتار هر کدام و اسلامشهر با ۱۹۰ هکتار پیشتاز بوده و در سایر مناطق استان مثل شهرستانهای، پیشوا، پاکدشت، شهریار، رباط کریم، تهران، قدس، ملارد، بهارستان و فیروزکوه و سایر شهرستانها انجام شده کمتر از ۱۰۰ هکتار است.
وی ادامه داد: کلزا پس از رسیدن به مراحل روزت از دوره روزهای سرد زمستان به راحتی عبور کرده و در فروردینماه وارد مرحله داشت شده و با ساقه دهی، غنچه دهی و گلدهی به سمت غلاف بندی و پر شدن دانهها میرود. اکنون اغلب مزارع کلزا در استان وارد فاز ساقهدهی و شروع گلدهی شدهاند که در این مرحله حساس با آبیاریهای به موقع، تغذیه مناسب با کودهای ازته و ریز مغذیها به صورت محلولپاشی، مبارزه به موقع با آفات مهم شته مومی کلزا، علفهای هرز و مراقبت دقیق از گیاه، تاثیر مستقیمی بر عملکرد نهایی خواهد گذاشت.
صمدی افزود: در این مرحله باید تغذیه گیاه با کود اوره بهصورت تقسیطشده در سه نوبت مرحله ساقهدهی، غنچهدهی و شروع گلدهی انجام شود. بهطور میانگین ۳۰۰ تا ۴۵۰ کیلوگرم کود اوره در هر هکتار مورد نیاز است که باید در هر مرحله بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم مصرف شود. همچنین استفاده از کودهای ریزمغذی، گوگرد مایع و محلولهای پتاسه میتواند موجب افزایش تناژ نهایی کلزا شود.
محقق دانههای روغنی مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران تأکید کرد: کلزا گیاهی بسیار مدیریتپذیر است و چنانچه کشاورز از تغذیه مناسب، آبیاری منظم، کنترل آفات و تناوب زراعی غافل نشود، میتواند عملکردی چند برابر میانگین کشور داشته باشد.
صمدی با اشاره به خطرات مرحله گلدهی برای این گیاه گفت: در این دوره، شتهها از مهمترین آفات مزارع کلزا هستند که در صورت عم مبارزه با آنها میتوانند باعث از بین رفتن مزارع شده و عملکرد را تا ۵۰۰ کیلوگرم در هر هکتار برسانند. بنابراین پایش مزارع از حاشیهها و مبارزه دقیق و نقطهای با استفاده از سموم کمخطر مانند پریمور به میزان یک کیلو در هکتار یا کونفیدور با دوز مناسب نیم لیتر در هکتار استفاده کنند و رصد و پایش اطراف مزرعه و حاشیهها باید در دستور کار کشاورزان قرار گیرد.
وی با اشاره به اهمیت تناوب زراعی اظهار کرد: کشت گندم پس از کلزا موجب افزایش چشمگیر عملکرد گندم در سال بعد میشود؛ زیرا کلزا با داشتن ریشههای عمیق (۴۰-۱۰۰ سانتی متر) عناصر تغذیهای را از اعماق خاک جذب میکند و باعث نرم و پوک شدن و حاصلخیزی خاک شده و زمین را مستعد کشت بعدی غلات کرده و باعث پایداری تولید میشود. بررسیهای ما نشان داده که کشاورزانی که گندم را بعد از کلزا کشت کردهاند، افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی عملکرد را تجربه کردهاند.
محقق دانههای روغنی مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران در پایان با اشاره به اهمیت آموزش مستمر در ارتقای بهرهوری گفت: برگزاری کارگاهها، روز مزرعه و همایشانتقال یافتهها در همه شهرستانهای استان تهران بهصورت مرتب در حال انجام است. این برنامهها با هدف کاهش شکاف و خلاء عملکردی و کمک به کشاورزان برای رسیدن به عملکرد بهینه انجام میشود.
انتهای پیام
بدون نظر! اولین نفر باشید